Onderrug thuis trainen

31 maart 2023

Luuk

Blog

0

De onderrugspieren zijn een belangrijke spiergroep die zich bevinden in de lumbale wervelkolom. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van de wervelkolom en het stabiliseren van het lichaam. Sterke onderrugspieren zijn essentieel voor het voorkomen van rugklachten en het verbeteren van de houding. Oefeningen zoals deadlifts, good mornings en hyperextensions kunnen helpen om deze spieren te versterken. Het is echter belangrijk om deze oefeningen op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren om blessures te voorkomen. Daarom is het aan te raden om de juiste techniek te leren en advies te vragen aan een professional.

Good morning

De good morning is een oefening die zich richt op de onderrugspieren en hamstrings. Het is een compound oefening die vaak wordt gebruikt in krachttraining en gewichtheffen.

Om de good morning uit te voeren, volg je de onderstaande stappen:

  1. Plaats een stang op je schouders en zorg ervoor dat deze goed vastzit.
  2. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar en houd de stang vast met je handen iets breder dan schouderbreedte.
  3. Houd je rug recht en kijk recht vooruit. Dit is je startpositie.
  4. Buig langzaam naar voren vanuit de heupen terwijl je je rug recht houdt. Houd je knieën licht gebogen en zorg ervoor dat je niet te ver naar voren buigt om blessures te voorkomen.
  5. Ga zo ver mogelijk naar voren terwijl je de spanning op de onderrugspieren en hamstrings voelt.
  6. Ga weer terug naar de startpositie door langzaam omhoog te komen vanuit de heupen.
  7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Het is belangrijk om deze oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren om blessures te voorkomen. Begin met een licht gewicht en bouw geleidelijk op naar zwaardere gewichten als je sterker wordt.

Hyperextensie

De hyperextensie, ook wel rugextensie genoemd, is een oefening die gericht is op het versterken van de onderrugspieren. Het is een goede oefening om de stabiliteit en kracht van de rug te verbeteren en kan helpen bij het voorkomen van blessures.

Om de hyperextensie uit te voeren, volg je de onderstaande stappen:

  1. Ga op een hyperextensie bankje liggen met je voeten onder de voetsteunen en je bovenbenen op het bankje. Zorg ervoor dat je heupen net boven de rand van het bankje uitkomen.
  2. Plaats je handen achter je hoofd of over je borst en span je buikspieren aan.
  3. Houd je rug recht en til langzaam je bovenlichaam omhoog door je onderrugspieren aan te spannen. Houd deze positie even vast.
  4. Ga weer terug naar de startpositie door langzaam je bovenlichaam te laten zakken.
  5. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Het is belangrijk om deze oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren om blessures te voorkomen. Begin met een licht gewicht en bouw geleidelijk op naar zwaardere gewichten als je sterker wordt. Let ook op je ademhaling tijdens de oefening en adem uit wanneer je omhoog komt en in wanneer je weer naar beneden gaat.

 

Producten om thuis de onderrug te trainen

Dit apparaat is speciaal gemaakt voor de hyperextensie oefening, ideaal voor core oefeningen rondom de rug en buik. Gemaakt van krachtig staal, met een maximal belastbaarheid van 120kg.

Voor een goede uitvoering van bijvoorbeeld de Good morning oefening is een halterstang handig. Met deze sterke olympische halterstang (50mm) kun je de onderrug optimaal trainen.

Bird dog

De bird dog, ook wel vogelhond genoemd, is een oefening die gericht is op het versterken van de core-spieren, waaronder de rugspieren, buikspieren en bilspieren. Het is een populaire oefening in yoga en Pilates en kan helpen bij het verbeteren van de balans en coördinatie.

Om de bird dog uit te voeren, volg je de onderstaande stappen:

  1. Ga op handen en knieën zitten met je handen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen.
  2. Span je buikspieren aan en houd je rug recht.
  3. Strek je rechterarm voor je uit en tegelijkertijd strek je je linkerbeen naar achteren, parallel aan de grond. Houd deze positie even vast.
  4. Breng je arm en been weer terug naar de startpositie en herhaal deze beweging met je linkerarm en rechterbeen.
  5. Wissel af tussen beide kanten voor het gewenste aantal herhalingen.

Het is belangrijk om deze oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren om blessures te voorkomen. Houd je rug recht en vermijd het doorzakken van je onderrug tijdens de oefening. Adem in bij het strekken van je arm en been en adem uit bij het terugkeren naar de startpositie.

Post by Luuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *