Rugspieren thuis trainen

21 maart 2023

Luuk

Blog

0

Het trainen van de rugspieren is een belangrijk onderdeel binnen elk fitnessschema. Sterke rugspieren dragen niet alleen bij aan een betere houding en uitstraling, maar verbeteren ook de algehele kracht en functionaliteit van het lichaam. Door middel van gerichte oefeningen zoals pull-ups, rows en lat pulldowns kunnen de spieren in de rug op een effectieve manier getraind worden. Onderstaand staan per spiergroep ideale oefeningen om de rug te trainen.

Versterken van de bovenrug (trapezius)

De trapezius spieren (ook wel monnikskapspieren genoemd) zijn grote spieren die zich bevinden aan de achterkant van de nek en de bovenrug. Ze zijn betrokken bij bewegingen van de schouderbladen, zoals het optillen en laten zakken van de schouders en het naar achteren trekken van de schouderbladen.

De trapezius spieren spelen onder andere een belangrijke rol bij het handhaven van een goede houding en het voorkomen van nek- en schouderpijn. Onderstaand staan drie effectieve trapezius oefeningen die eenvoudig thuis uit te voeren zijn.

Shrugs

De shrug is een fitnessoefening waarbij de schouders omhoog worden getrokken richting de oren. Deze oefening kan thuis uitgevoerd worden met dumbbells of halters.

Deadlifts

De deadlift is een van de meest effectieve oefeningen voor het opbouwen van kracht en spiermassa in het lichaam. Het is een compound oefening waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden getraind, waaronder de hamstrings, billen, onderrug en rugspieren. Bij deadliften is het extra belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen. De kunst is om niet direct te zwaar te willen tillen.

Farmers walk

De farmer walk is een fitness oefening waarbij je met zware gewichten in elke hand loopt. Het is een effectieve full-body oefening die gericht is op het versterken van met name de grip, armspieren, schouders en uiteraard de rug. Het kan worden uitgevoerd met dumbells, kettlebells of andere gewichten.

Wil je meer weten over de uitvoering van de bovenstaande oefeningen? Bekijk dan eens het artikel over het trainen van de trapezius spieren.

 

Producten voor het thuis trainen van de bovenrug:

Voor zowel shrugs als de farmer walk oefening zijn dumbbells onmisbaar. Deze dumbbells zijn van gietijzer gemaakt, oersterk en zeer duurzaam. Daarnaast zijn het dunne schijven, waardoor er veel gewicht op de halters geplaatst kan worden.

Wil je thuis deadlifts uitvoeren? Dan is een goed halterstang vereist. Met deze sterke olympische halterstang (50mm) kun je tot een maximale gewicht van 250kg deadliften.

Dit product sluit perfect aan op de vertoonde olympische halterstang. Gemaakt van duurzaam gietijzer, met een rubberen coating voor het gebruiksgemak en de veiligheid. Verkrijgbaar in veel verschillende soorten gewichten.

Brede rugspieren (latissimus dorsi) thuis trainen

De latissimus dorsi, ook wel de “brede rugspier” genoemd, is een grote spier in de rug die zich uitstrekt van de heup tot aan de schouder. Het is een van de grootste spieren in het bovenlichaam en speelt een belangrijke rol bij veel dagelijkse bewegingen, zoals het optillen van voorwerpen en het bewegen van de armen. Het trainen van de latissimus dorsi kan bijdragen aan een betere houding, kracht en stabiliteit in het bovenlichaam. Onderstaand lees je drie effectieve oefeningen voor de befaamde vleugelspieren.

Er zijn verschillende oefeningen die gericht zijn op het ontwikkelen van kracht en grootte van de latissimus dorsi spier. Enkele van de meest effectieve oefeningen zijn pull-ups, chin-ups en lat pulldowns. Ook kunnen oefeningen zoals dumbbell rows en barbell rows gericht zijn op het versterken van deze spier. Onderstaand een korte beschrijving van de oefeningen.

Pull-ups en chin-ups

Pull-ups en chin-ups zijn twee populaire fitnessoefeningen waarbij je jezelf optrekt aan een horizontale stang. Pull-ups worden uitgevoerd met een brede grip, terwijl chin-ups worden uitgevoerd met een smalle grip en de handpalmen naar het lichaam gericht zijn. Beide oefeningen zijn effectief voor het versterken van de rug-, schouder- en armspieren.

Lat pull downs

De lat pulldown is een fitnessoefening waarbij een kabel wordt gebruikt om gewicht naar beneden te trekken terwijl de sporter op een fitnessapparaat zit. Het is een effectieve oefening voor het versterken van de rug- en schouderspieren en kan in verschillende variaties worden uitgevoerd om verschillende spiergroepen te targeten.

Dumbbell row

De dumbbell row is een fitness oefening waarbij de sporter een dumbbell in één hand vasthoudt en deze omhoog trekt richting de borst, terwijl de andere hand en het been op een bankje steunen. Het is een effectieve oefening voor het versterken van meerdere spiergroepen, zoals de rug-, schouder- en armspieren en kan ook in verschillende variaties worden uitgevoerd.

Wil je meer weten over de uitvoering van de bovenstaande oefeningen? Bekijk dan eens het artikel over het latissimus dorsie oefeningen voor thuis.

Producten voor een brede rug

Een laagdrempelig product om onder andere snel pull-ups en chin-ups uit te voeren. Let op: zorg ervoor dat je geen metalen of holle kozijn gebruikt. Daarnaast hoef je geen paniek te hebben dat het product loslaat, de pull up bar heeft een veiligheidsmechanisme en kan een gewicht van 200kg aan.

Wil je een meer permanente oplossing voor het doel van pull-ups en chin-ups? Dan kun je voor een optrekstang in combinatie met wandmontage (schroeven) kiezen. Het bovenstaande product is iets robuuster en heeft een maximale belastbaarheid van 350kg.

Voor het doen van dumbbell rows zijn uiteraard goede dumbbells van groot belang. Daarnaast zijn er nog veel meer goede rugoefeningen te bedenken met deze gietijzeren dumbbells van hoge kwaliteit.

Homegym oefeningen voor een sterke onderrug

De onderrug bestaat uit verschillende spieren die verantwoordelijk zijn voor het stabiliseren en bewegen van de wervelkolom en het bekken. Enkele van de belangrijkste spieren zijn de erector spinae, multifidus en de quadratus lumborum. Deze spieren werken samen om de lage rug te ondersteunen en de mobiliteit van het onderlichaam te verbeteren. Een sterke onderrug is essentieel voor een goede houding en het voorkomen van blessures tijdens het sporten of dagelijkse activiteiten.

Er zijn verschillende fitness oefeningen die gericht zijn op het ontwikkelen van een sterke onderrug. Enkele van de meest effectieve oefeningen zijn de deadlift, good morning, hyperextension en de bird dog.

Good morning oefening

De good morning is een fitness oefening waarbij de sporter een stang met gewichten op de schouders plaatst en vanuit een staande positie voorover buigt, waarbij de rug recht blijft en de heupen naar achteren worden geduwd. Het is een effectieve oefening voor het versterken van de onderrug- en hamstring spieren.

Hyperextension

De hyperextension is een fitness oefening waarbij de sporter op een bankje ligt met de heupen en voeten vastgeklemd. Vervolgens buigt de sporter naar voren en naar achteren om de onderrug te versterken. Het is een effectieve oefening voor het verbeteren van de houding en het voorkomen van blessures aan de onderrug.

Bird dog

De bird dog is een fitness oefening waarbij de sporter op handen en knieën gaat staan en afwisselend de tegenovergestelde arm en been strekt. Het is een effectieve oefening voor het versterken van de rug- en buikspieren en het verbeteren van de balans en coördinatie.

Dit apparaat is speciaal gemaakt voor de hyperextensie oefening, ideaal voor core oefeningen rondom de rug en buik. Gemaakt van krachtig staal, met een maximal belastbaarheid van 120kg.

Voor een goede uitvoering van bijvoorbeeld de Good morning oefening is een halterstang handig. Met deze sterke olympische halterstang (50mm) kun je de onderrug optimaal trainen.

Rug thuis trainen zonder gewichten

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je rugspieren te trainen met alleen je eigen lichaamsgewicht. Hier zijn er een paar:

  1. Pull-ups: Deze oefening is geweldig voor het trainen van de latissimus dorsi-spier in je rug. Zoek een stevige balk of stang en grijp deze vast met een brede grip. Trek jezelf omhoog totdat je kin boven de stang uitkomt en laat jezelf daarna langzaam zakken.
  2. Inverted rows: Met deze oefening train je de spieren in je bovenrug. Ga onder een stevige tafel of bar hangen en grijp deze vast met een bovenhandse grip. Houd je lichaam in een rechte lijn en trek jezelf omhoog totdat je borst de bar bijna raakt. Laat jezelf daarna langzaam zakken.
  3. Superman: Deze oefening richt zich op de spieren van de onderrug. Ga op je buik liggen met je armen gestrekt voor je uit en til je armen en benen tegelijkertijd van de grond af. Houd deze positie een paar seconden vast voordat je weer ontspant.
  4. Planken: Planken zijn een goede manier om je hele core te versterken, inclusief je rugspieren. Ga op je ellebogen en tenen staan en houd je lichaam in een rechte lijn van top tot teen. Houd deze positie zo lang mogelijk vast.
  5. Bridges: Deze oefening richt zich op de spieren van de onderrug en de bilspieren. Ga op je rug liggen met gebogen knieën en til je heupen omhoog totdat je lichaam in een rechte lijn van knieën tot schouders staat. Houd deze positie een paar seconden vast voordat je weer ontspant.
Post by Luuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *